De poetsende Rebbe op erev Pesach

Boyaner Rebbe

De Boyaner rebbe, reb Motteche Shlomo Friedman zy"a

Vandaag heb ik dit blog naar deze site verhuisd alleen heb ik natuurlijk geen tijd om meteen iets te schrijven i.v.m Pesach dat eraan zit te komen.  Voor Pesach mogen wij namelijk geen chametz in ons bezit hebben, vandaar dat er voor Pesach altijd een grote Pesach schoonmaak gaande is.

Een schoonmaak dat vaak doorgaat tot aan de laatste dag voor Pesach.

Iets wat mij doet denken aan wat ik ooit over de vorige Boyaner rebbe, reb Motteche Shlomo Friedman zy”a gehoord heb.

In de tijd dat de Boyaner rebbe naar New York verhuisde, waren er haast geen chassidim in Amerika. En toch, na verloop van tijd kwam iedereen bij de Rebbe. Mensen van alle achtergronden voelden zich aangetrokken door de Rebbe, zelfs de Joden die absoluut geen connectie hadden met chassidus.

Het was dan ook door de Rebbe’s middos (goede karakter eigenschappen) en nederigheid dat veel mensen ten goede werden beïnvloed om hun levens te veranderen, en veel van deze mensen werden trouwe Boyaner chassidim.

Op een dag, het was erev Pesach (de dag voorafgaand aan Pesach), liep een yingerman (getrouwde jonge man) de Rebbe’s beis medresh (leerhuis) binnen en zag tot zijn grote verbazing dat de Rebbe zelf bezig was met het schrobben van de banken!

“Waarom moet de Rebbe de banken schoonmaken? Er zijn gabboim [assistenten van de rebbe] die ervoor zullen zorgen,” zei de jonge man.

“De gabboim,” antwoordde de Rebbe, “zijn druk bezig om zich voor te bereiden voor Pesach en het kan zijn dat ze zullen vergeten om de banken schoon te maken. Vanavond komen chassidim met nieuwe kleren l’chovod yom tov [ten ere van de feestdag]. Het zal zonde zijn als ze vies worden!”

Dit was de Boyaner Rebbe, nederig en altijd bereid om andere Yidden te helpen. Een vader voor zijn chassidim en een heilig man.

Moge Moshiach snel komen in de zchus van deze en alle andere tzaddikim…

Zechuso Yagein Aleinu…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

    • 12,894 hits
%d bloggers like this: